Ce este un nomad digital si cum poti deveni unul?

In ultima perioada termenul de nomad digital sau digital nomad a devenit din ce in ce mai popular. A fi nomad digital este un stil de viata, un mod de a trai care la prima vedere pare ideal insa, daca analizam mai atent situatia, ne dam seama ca acest stil de viata nu este pentru toata lumea.

Spun asta din proprie experienta caci eu ma consider un nomad digital. Lucrez online, ma intretin din asta si pot lucra din orice colt al lumii, atat timp cat am o conexiune de internet decenta. Sunt blogger de calatorii si meseria mea consta in a impartasi sfaturi de calatorie pe blog si pe pagina mea de Insta.

Sunt o multime de job-uri pe care le poti face ca nomad digital. De la a fi profesor, pana la a fi virtual assistant sau scriitor. In acest articol vreau sa vorbim deschis despre meseria de digital nomad si ce presupune aceasta.

1. Ce este un nomad digital? – Definitie

Nomazii digitali sunt persoane care lucreaza remote (de la distanta), prin internet. Job-urile pe care le au sunt de asa natura incat le permit sa lucreze de oriunde, atat timp cat au conexiune la internet. De cele mai multe ori, nomazii digitali lucreaza din camera de hotel, din cafenele sau spatii de lucru la comun (co-working spaces).

2. Ce poti face ca nomad digital?

Nomazii digitali activeaza in majoritatea industriilor insa este adevarat ca sunt anumite joburi care sunt preferate de catre cei care vor sa lucreze remote. Iata doar cateva dintre ele:

  • programator – probabil cea mai intalnita si cea mai bine platita meserie pentru digital nomads este cea de programator. O multime de companii din intreaga lume sunt in cautare de programatori talentati pentru tot felul de proiecte.
  • consultant – esti bun in domeniul tau? Ajuta-i si pe altii sa reuseasca!
  • blogger – multi nomazi digitali aleg sa investeasca timp intr-un blog. Chiar daca in prima faza aceasta activitate nu iti va aduce un venit, dupa cateva luni – un an poti incepe sa castigi bani din blog si sa iti creezi un venit pasiv.
  • asistent virtual – sunt multi antreprenori care au nevoie de o mana de ajutor pentru a-si indeplini task-urile zilnice. Fie ca este vorba de social media management, creeare de continut sau de raspuns la mailuri, meseria de asistent virtual este una ce iti poate aduce venituri substantiale in timp ce calatoresti.

Bineinteles ca sunt multe alte meserii pe care le poti face online. Important este sa iti dai seama la ce te pricepi si sa incepi sa aplici la astfel de joburi.

3. Cum si unde gasesti joburi remote?

Sunt o multime de site-uri unde poti gasi diferite joburi remote. Fie ca iti doresti un job project-based (pe o durata limitata) sau ceva pe termen mai lung, cel mai bine este sa aplici online la joburile care ti se potrivesc.

Mai jos sunt cateva siteuri unde poti gasi joburi pentru nomazi digitali:

  • Fiverr – Fiverr este o platforma unde oameni din intreaga lume vand tot felul de servicii – de la graphic design, la programare si digital marketing. Daca te pricepi la compus texte, poti redacta articole sau scrie carti. Daca te pricepi la graphic design, poti crea logo-uri si asa mai departe. Tu iti setezi pretul pentru fiecare serviciu oferit in parte.
  • Upwork – Pe Upwork poti gasi proiecte de lunga durata. Functioneaza pe acelasi principiu ca si Fiverr numai ca preturile sunt pe ora. Astfel, in loc sa fii platit per proiect vei fi platit pe ora.
  • Freelancer – Functioneaza similar cu Upwork.

Daca iti doresti cu adevarat sa devii un nomad digital, investeste timp si efort in a invata lucruri noi. Daca jobul pe care il ai in momentul de fata nu poate fi facut de la distanta, va trebui sa inveti alte skilluri.

4. Avantaje si dezavantaje in a fi nomad digital

Chiar daca la prima vedere totul pare a fi numai lapte si miere, lucrurile nu stau chiar asa. Pe langa avantajul de a lucra de oriunde si de a avea posibilitatea de a calatori in acelasi timp, sunt si o serie de dezavantaje in a fi digital nomad.

Iata cateva dintre ele:

  • vei depinde mereu de o conexiune buna de internet – nu vei putea calatori in locatii in care conexiunea la internet este slaba
  • va fi dificil sa legi relatii de prietenie de lunga durata – fiind mereu pe drum, va fi greu sa tii legatura cu prietenii pe care ti-i faci
  • poti munci pana la epuizare – atunci cand lucrezi pentru tine, este mai greu sa mentii balanta dintre munca si viata personala. De cele mai multe ori munca va avea prioritate ceea ce va duce la epuizare.

5. Locuri cu comunitati mari de digital nomads

De-a lungul timpului s-au format cateva comunitati mari de nomazi digitali in anumite regiuni si orase ale lumii. Spre exemplu, Chiang Mai Tailanda, Hoi An Vietnam si Bali Indonezia sunt doar cateva din locatiile preferate de nomazii digitali care vor sa calatoreasca in Asia. Alte locatii cu comunitati mari de nomazi digitali sunt: Tbilisi Georgia sau Budapesta Ungaria.

Bali, Indonezia

In aceste locuri este usor sa gasesti cazare pe termen mai lung (o luna, doua) si exista si foarte multe spatii de co-working. Aceste spatii de co-working sunt locuri cu conexiune buna de internet, unde iti poti inchiria un birou pentru o saptamana, o luna sau mai mult.

Daca vrei sa lucrezi intr-o atmosfera similara cu cea de la un job normal, aceste spatii de co-working sunt cea mai buna alegere. Vei avea ocazia sa cunosti alti nomazi digitali si sa te imprietenesti cu oameni din intreaga lume.

Totusi, sunt si oamneni care prefera sa lucreze din camera de hotel sau din cafenele, ca mine. In cei 2 ani in care am fost plecata in Asia, am lucrat la blog doar din camerele de hotel. Sincer, nu imi doream sa lucrez dintr-un loc care sa imi aduca aminte de atmosfera din corporatie. Totusi, suntem oameni si fiecare functioneaza diferit asa ca ma bucur ca exista solutii pentru toata lumea.

6. Este viata de digital nomad pentru tine?

Viata de digital nomad nu este tocmai simpla. Vei fi departe de familie, de prieteni, vei fi mereu pe drum si vei munci mult pentru a te intretine. Totusi, acest stil de viata iti da posibilitatea de a vedea o multime de locuri incredibile.

Daca esti o fire descurcareata si ambitioasa, viata de digital nomad e posibil sa ti se potriveasca!

Pentru mai multe sfaturi de calatorie, ma poti urmari pe Insta -> @aura.calatoreste

Aurelia Teslaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.