Cum colaborezi cu hoteluri pe Instagram si Blog? – Tot ce trebuie sa stii!

Ca blogger de calatorii, de multe ori am ocazia sa colaborez cu hoteluri de lux atunci cand calatoresc. De-a lungul timpului am colaborat cu W Hotels, Kakslauttanen Arctic Resort, Holiday Inn, Cameron Highlands Resort, Journal Kuala Lumpur si zeci de alte hoteluri din intreaga lume.

Recunosc, de multe ori prefer sa imi platesc singura cazarile pentru ca uneori este atat de mult de munca pentru o astfel de colaborare ca nici nu mai am timp sa ma bucur de locul in care ma aflu.

Sunt multe de spus atunci cand vine vorba de colaborarile de orice tip pe Instagram. In acest articol vreau sa vorbim mai specific despre colaborarile cu hoteluri, ce presupun acestea si cum poti gasi astfel de oportunitati.

Kakslauttanen Arctic Resort, Finlanda

1. Ce audienta trebuie sa ai pentru a colabora cu hoteluri?

Una din cele mai importante intrebari la care vreau sa raspund in acest articol este – “De cati followeri ai nevoie pentru a colabora cu hoteluri?”. Este important sa ai o audienta cat mai mare, iar comunitatea ta sa fie una stransa insa la fel de importanta este si tara de origine a urmaritorilor tai.

In primul si in primul rand, trebuie sa mentionez un aspect foarte important – lanturile hoteliere din strainatate (vorbim aici de Marriott, Intercontinental, Hilton, Accor) au anumite tari ca target. Adica, ei isi doresc sa atraga clienti din anumite tari. De obicei, prefera tarile mai bogate precum SUA, Canada, Australia, Germania, Franta. Daca audienta ta este din aceste tari, iti va fi destul de usor sa lucrezi cu lanturi hoteliere de lux.

Kuala Lumpur

In schimb, daca audienta ta este din Romania, iti va fi mai greu sa lucrezi cu astfel de hoteluri. In acest caz, iti recomand sa te orientezi catre hoteluri mai mici, sau chiar airbnb-uri.

Cand vine vorba despre numarul de urmaritori, acesta depinde si de hotelul cu care vrei sa colaborezi. Daca iti doresti sa colaborezi cu un lant hotelier de lux, vei avea nevoie de minim 30 K de urmaritori din tari premium. Daca iti doresti sa colaborezi cu hoteluri mai micute, atunci este nevoie de un minim de 10 K urmaritori.

2. Cum intri in contact cu hotelurile pentru o colaborare?

Foarte rar se intampla ca hotelurile sa contacteze influenceri pentru o colaborare. Acest lucru se intampla din cauza ca este destul de dificil ca programul influencerului sa se plieze pe datele propuse de catre hotel. Astfel, recomandarea mea este sa contactezi tu hotelurile.

Eu asa am procedat cu majoritatea colaborarilor pe care le-am avut pana acum. Cu cel putin o luna inainte, am contactat hotelurile pentru a le propune sa colaboram.

Tenerife

3. Cum gasesti datele de contact ale hotelurilor?

Majoritatea hotelurile au pe site-ul lor un mail de contact. Acel mail este de multe ori unul generic, pentru rezervari. Totusi, daca hotelul respectiv are un departament de marketing, mailul va fi redirectionat catre persoana care se ocupa de promovarea hotelului.

O alta metoda ar fi sa ceri un mail de contact pe pagina de Instagram a hotelului cu care vrei sa colaborezi. Din propria experienta, aceasta metoda functioneaza cel mai bine pentru ca astfel ii poti scrie direct persoanei care se ocupa de promovarea hotelului.

Tot din proprie experienta tin sa mentionez ca cel mai probabil nu vei primi mereu un raspuns. Unele hoteluri pur si simplu nu accepta astfel de colaborari.

Penang, Malaezia

4. Ce trebuie sa includa un email de colaborare?

Dat fiind faptul ca de-a lungul anilor am trimis multe mailuri de colaborare catre hoteluri, mi-am format o anumita structura de care tin cont de fiecare data. Iata ce ar trebuie sa includa un astfel de email:

  • Numele tau, cu ce te ocupi si care este scopul mailului (De exemplu “Buna, numele meu este Aurelia si sunt blogger de calatorii de peste 4 ani. Iti scriu acest mail pentru a te intreba daca ai fi deschisa catre o colaborare. Eu planuiesc o excursie in locatia X in data Y si mi-ar face placere sa colaborez cu hotelul Z”)
  • Cateva cuvinte despre activitatea ta din online
  • Care sunt canalele tale (blog, vlog sau Instagram) si care este audienta pe fiecare canal (numar de urmaritori, eventual tara de provenienta).
  • Foarte important – ce poti oferi tu in schimbul acestei colaborari (set de fotografii profesioniste, Instagram stories, postari sau reels, articol pe blog, vlog dedicat, etc.)
  • Incheiere

Un lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca in general aceste colaborari au o durata maxima de 2 nopti. Extrem de rar vei gasi hoteluri dispuse sa iti ofere mai mult de 2 nopti. Eventual, daca vrei sa stai mai mult intr-un loc poti incerca sa colaborezi cu mai multe hoteluri.

Vila privata in Bali
Bali, Indonezia

5. Alte aspecte importante

Spuneam la inceputul acestui articol ca de cele mai multe ori prefer sa imi platesc singura cazarile. Spun acest lucru deoarece ia foarte mult timp sa faci poze, stories, reels sau sa scrii blog posts si in acest caz chiar nu mai merita colaborarea. La primele colaborari, promiteam atat de multe incat imi lua 2-3 zile sau chiar mai mult sa fac continutul promis in conditiile in care eu primeam in schimbul colaborarii doar 2 nopti.

Astfel, in general, accept colaborari doar in destinatiile mai scumpe, acolo unde o noapte de cazare costa peste 100 euro. Cat timp am calatorit in Asia am avut cateva colaborari in Singapore si Malaezia, 2 tari destul de scumpe. In rest, am preferat sa platim cazarile din buzunar, in conditiile in care o noapte de cazare costa undeva la 15-20 Euro pe noapte.

Daca ai alte intrebari referitoare la colaborarile cu hoteluri sau pensiuni, imi poti lasa un comentariu mai jos. Nu uita, ma poti urmari si pe Insta – @aura.calatoreste .

Aurelia Teslaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.