Promovare Pensiuni si Hoteluri | Influencer marketing pe intelesul tau

Cum iti poti promova hotelul sau pensiunea? Sunt blogger de travel de peste 5 ani si de-a lungul timpului am lucrat cu nenumarate pensiuni si hoteluri, atat din Romania cat si din strainatate. Am lucrat atat cu pensiuni mici, afaceri de familie cat si cu lanturi hoteliere internationale precum Marriott, Hilton, Intercontinental Hotel Group, Accor Hotels si multe altele.

In acest articol vreau sa vorbim despre cum iti poti promova hotelul sau pensiunea in mediul online, prin influencer marketing. Ce inseamna influencer marketing?

Movenpick Resort Marea Moarta

1. Ce este influencer marketing si cum il poti folosi in avantajul tau?

Cu totii am auzit denumirea de influencer, mai ales in ultimii ani. Influencerii sunt persoane active in mediul online (Facebook, Instagram, YouTube, Tik Tok) care au o audienta mare (multi urmaritori). Fiecare isi atrage o audienta prin stilul lui unic de a fi si prin continutul pe care il posteaza.

Sunt mai multe tipuri de influenceri: beauty influencers, travel influencers, food influencers si asa mai departe. Fiecare era o anumita nisa careia i se adreseaza. Daca vrei sa iti promovezi hotelul sau pensiunea, cei mai potriviti sunt influencerii de calatorii, acei oameni din online care posteaza despre idei de vacanta in Romania sau in strainatate.

Spre exemplu, pe contul meu de Instagram si Tik Tok (@aura.calatoreste) postez regulat despre locuri frumoase din Romania, vacantele mele si sfaturi de calatorie. Atunci cand am o colaborare cu un hotel sau o pensiune, postez poze si reel-uri din locatia respectiva iar pe stories imi spun parerea despre acel loc.

Am avut videouri despre anumite cazari din Romania care au atins peste 2 milioane de vizualizari pe Tik Tok. Influencerii pot ajuta enorm la promovarea produselor si a serviciilor, inclusiv a hotelurilor sau pensiunilor. Intr-un timp relativ scurt anumite videouri pot deveni virale, si sute de mii sau chiar milioane de oameni pot afla despre anumite locatii.

Pentru un hotel sau o pensiune aflata la inceput de drum in mediul online, influencerii pot juca un rol foarte important.

La Casute Bran

2. Cum gasesti influenceri de calatorii pentru a-ti promova hotelul sau pensiunea?

In primul rand, trebuie sa te gandesti pe ce canal iti doresti sa iti promovezi afacerea. Poate fi Facebook, Instagram, Tik Tok, blog sau Youtube. Majoritatea influencerilor sunt activi pe unul sau doua dintre aceste canale. Daca iti doresti sa iti cresti pagina de Instagram a hotelului sau pensiunii tale, atunci va trebui sa cauti oameni cu care sa colaborezi pe Instagam.

Voi lasa mai jos o scurta lista cu influencerii mei preferati din domeniul turismului:

Acestia sunt doar cativa dintre cei mai cunoscuti bloggeri de calatorii din Romania. Pentru intreaga lista, click aici.

Daca iti doresti sa gasesti si alti influenceri din domeniul turismului, cel mai bine este sa intri pe unul din canalele de social media si sa incepi sa cauti persoane influente din acest domeniu. Poti face asta cautand poze de travel din Romania (pentru Instagram) sau filmulete de travel pe Tik Tok sau Youtube. Vezi ce nume apar cel mai des in cautari si incearca sa iti dai seama daca tipul de continut pe care acesti influenceri il posteaza se aliniaza cu brandul tau.

Labranda Bahia Fanabe Tenerife

3. Ce presupune o colaboare cu un influencer pentru un hotel sau o pensiune?

In functie de platforma pe care va avea loc aceasta colaborare, iti poti stabili diverse obiective. Spre exemplu, poate iti doresti sa cresti pagina de Instagram a hotelului sau iti doresti sa creezi awareness pentru hotelul tau.

In principiu, modalitatile cele mai intalnite de a promova un hotel sau pensiune de catre influenceri sunt urmatoarele:

  • Instagram – Stories, poze, video (Reels), Giveaway
  • Facebook – Postare pe pagina de Facebook cu poze sau video, Giveaway
  • Youtube – video de tip vlog sau video de prezentare
  • Tik Tok – video de cateva secunde

4. De ce buget ai nevoie pentru a colabora cu un influencer?

Desi sustin ca munca influencerilor trebuie platita, majoritatea colaborarilor cu hoteluri sau pensiuni (cel putin in Romania) sunt de tip barter. Asta inseamna ca in schimbul promovarii, influencerul primeste cateva nopti de cazare gratuite la hotelul sau pensiunea respectiva.

Totusi, nu ar trebui sa te mire daca unii influenceri te vor intreba daca ai un buget pentru o astfel de colaborare. Dupa parerea mea, orice tip de colaborare in online ar trebuie sa fie remunerata. Pana la urma, nimeni nu isi plateste facturile cu nopti de cazare.

Bugetul il poti stabili cu fiecare influencer in parte iar acesta depinde de audienta acelui influencer precum si de engagement. In termeni mai simpli, cu cat un influencer are mai multi urmaritori, cu atat fee-ul va fi mai mare. Sumele incep de la cateva sute de euro si pot ajunge si la peste o mie de euro, in functie de proiect si livrabile (numar si tipuri de postari).

In general, cand vorbim de colaborari de tip barter (fara bani), ramane la latitudinea influencerului ce anume va posta si cat de mult. Cand vine vorba de colaborari platite, ambele parti stabilesc de comun acord livrabilele (care sunt acestea si numarul lor).

Valea Doftanei Glamping

5. Concluzii

Daca ai o pensiune sau un hotel, una din cele mai bune modalitati pentru a-ti promova locatia este influencer marketing-ul. In acest fel, vei avea ocazia sa ajungi la un public larg intr-un timp scurt si sa iti promovezi afacerea intr-un mod eficient. Alege-ti cu grija influencerii si cu siguranta vei avea rezultatele dorite!

Daca doresti sa iti promovezi cazarea pe pagina mea de Instagram (@aura.calatoreste – 80K urmaritori) sau pe pagina mea de Tik Tok (@aura.calatoreste 120K urmaritori), te rog sa imi dai un mail la adresa [email protected]. Spor!

Aurelia Teslaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.