De unde am avut bani sa calatorim aproape 2 ani in Asia?

Daca as avea 1 RON pentru fiecare data cand cineva m-a intrebat acest lucru, as fi milionara. Lasand gluma deoparte, de fiecare data cand povestesc oamenilor ca mi-am luat lumea in cap si am plecat aproape 2 ani in Asia, primesc urmatoarea intrebare – “Cum te-ai descurcat cu banii?”

Pana la urma, este normal ca lumea sa fie curioasa. Multi isi imagineaza ca pentru a calatori pe termen lung ai nevoie de muuuulti bani insa lucrurile nu stau chiar asa. Daca esti dispus sa stai in guesthouse-uri, si nu in hoteluri luxoase, ai fi surprins de cat de putini bani ai nevoie.

Plimbare in El Nido, Filipine

Cum a inceput totul?

Pe scurt, la inceputul lui 2018 eu si Dan, prietenul meu, ne-am dat demisiile si am plecat in lume, mai exact in Asia. Ne-am vandut masina, ne-am mutat lucrurile la parintii nostri acasa, am renuntat la chirie si am cumparat bilete doar dus catre Tailanda.

Cand le-am spus prietenilor si parintilor despre planul nostru maret, nu prea ne-au luat in serios insa, cu timpul, totul a devenit din ce in ce mai tangibil. Timp de aproape 2 ani de zile am calatorit cu rucsacul in spate in tari precum Cambodia, Vietnam, Indonesia, Malaysia, Filipine, Singapore, Laos, Tailanda, China, Japonia, Myanmar si Coreea de Sud.

Koh Samui, Tailanda

Cand am plecat de acasa nu am stiut exact cat timp vom fi plecati. Noi ne-am gandit ca vom sta in jur de un an dar, cu putina chibzuinta, am ajuns sa calatorim aproape 2 ani non-stop. Am inotat cu broastele testoase in Filipine, am hranit elefanteii in Laos, am vizitat granita cu Coreea de Nord si am vazut o multime de locuri spectaculoase.

Cum ne-am planificat bugetul?

Inainte sa plecam, am urmarit pe social media o multime de cupluri care calatoreau non-stop. Am incercat sa ne informam cat de mult am putut. Totusi, a fost destul de greu pentru ca unii spuneau ca este nevoie de un buget maricel in timp ce altii erau convinsi ca se poate calatori cu un buget mic.

Noi ne-am dorit de la inceput sa calatorim confortabil. Nu voiam sa stam in hoteluri luxoase, dar nici in hosteluri cu alti oameni in camera. Am vrut sa fim undeva in zona de mijloc, sa ne bucuram de conditii bune. Stiam de la inceput ca preturile in Asia de sud-est sunt mult mai mici decat in Europa insa nu stiam exact cat de mici.

travel blogger romania, blogger de calatorii romania
Bohol, Filipine

Atunci cand am plecat de acasa am plecat cu urmatorul plan – vom sta in guesthouseuri/ vom evita hotelurile, vom manca mancare locala/ evitam restaurantele scumpe, calatorim cat mai mult pe cale terestra/ evitam avioanele.

Ce buget lunar am avut in Asia?

Bugetul ni l-am facut odata ce am pus piciorul pe taram asiatic. Am analizat putin preturile si ne-am dat seama ca ar trebui sa ne descurcam cu un buget de $50/ zi pentru 2 persoane. Cazarile costau undeva la $15-$25 pe noapte si o masa pentru o persoana ajungea la $2-$3. Bineinteles, ca mai sunt si alte costuri precum intrarile la atractiile turistice (de obicei in jur de $1-$2) sau cheltuieli neasteptate.

Restaurante locale

In mare parte am reusit sa ne tinem de acest buget. Tarile precum Vietnam, Laos, Tailanda sau Indonezia sunt foarte ieftine. Totusi, chiar daca fac parte din Asia de sud-est, Filipine, Singapore si Malaezia sunt putin mai scumpe. Sunt si tari precum Laos si Myanmar unde am reusit sa ne descurcam cu mai putin de $1500 lunar.

Pe la jumatatea calatoriei in Asia ne-am hotarat sa vizitam Coreea de Sud si Japonia. Cu totii stim ca aceste tari sunt destul de scumpe dar, cu toate acestea, pot fi vizitate cu un buget redus. Noi am stat in guesthouse-uri, ne-am facut cumparaturile din supermarketuri si am incercat sa vizitam in principal atractii turistice fara taxa de intrare.

Padurea de bambus, Kyoto, Japonia

Ce am lucrat inainte sa plecam in Asia?

Pentru a va face o idee, va voi spune cu ce anume ne-am ocupat inainte sa plecam in Asia. Eu am lucrat intr-o agentie de publicitate maricica din Bucuresti iar Dan a lucrat ca programator, la o multinationala tot in Bucuresti. Amandoi am avut salarii bune si, luna de luna, am pus banuti deoparte.

Ne-a ajutat si faptul ca nu cheltuim mult, nu suntem genul sa ne luam haine scumpe si sa iesim weekend de weekend in oras la party-uri. Dupa cativa ani de zile, am reusit sa strangem o suma frumusica de banuti si ne-am confruntat cu urmatoarea dilema – sa dam avansul pentru un apartament sau sa plecam in lume?

Am decis sa fim “responsabili” si sa luam decizia care ne-ar face cei mai fericiti, asa ca ne-am hotarat sa plecam in Asia. In medie, am cheltuit in jur de $1500 pe luna pentru 2 persoane. Daca stau sa ma gandesc, acesti bani probabil ca ajung pentru o excursie de maxim 10 zile in Europa.

Odata ce ajungi in Asia, avantajul este ca transportul (atat terestru cat si aerian) este foarte ieftin. Costa putin sa te deplasezi dintr-o tara in alta si, astfel poti vedea o multime de locuri cu un buget mic. Atunci cand calatoresti pe o perioada mai lunga, acest lucru te ajuta sa economisesti bani (nu mai trebuie sa platesti bilete de avion dus-intors catre Romania).

Desi poate multi spun ca suntem iresponsabili, consider ca aceasta calatorie ne-a schimbat viata numai in bine. Pe langa locurile minunate pe care le-am vizitat si experientele incredibile pe care le-am avut, am reusit sa imi transform pasiunea pentru calatorii in business.

Ce s-a intamplat dupa ce ne-am intors in tara?

Dupa aproape 2 ani in Asia, a venit timpul sa ne intoarcem acasa. Dan s-a reangajat la vechiul job, la aceeasi companie la care a lucrat si inainte. Eu am decis sa ma ocup in continuare de blog. Chiar daca poate multi nu sunt de acord, travel bloggingul este o meserie. Atat vechiul blog cat si blogul acesta imi ocupa foarte mult timp. Totusi, imi place foarte mult ceea ce fac si nu as schimba nimic.

Planuri de viitor

Ca si planuri de viitor, speram ca pana la sfarsitul lui 2021 sa reusim sa plecam iar pe o perioada mai lunga. Planul initial era sa plecam in 2020, insa pandemia ne-a dat planurile peste cap. Va invit sa ne urmariti pe Insta, unde postam zilnic ganduri si povesti – @aura.calatoreste si @dan.calatoreste.

Aurelia Teslaru

1 Comment

  1. Cristi
    July 28, 2021 / 9:16 am

    Mulțumesc mult! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.