La mai mult de 10 ani de cand mi-am facut primul cont de Instagram (@dailytravelpill), m-am decis ca e timpul sa imi fac inca un profil, de data aceasta in limba romana. A fost o decizie destul de grea. Mi-a luat ani buni sa cresc @dailytravelpill la peste 50 K de urmaritori si stiam ca o pagina noua necesita multa munca si dedicare.
La inceputul lui 2021, m-am gandit ca incercarea moarte n-are, si asa a luat nastere @aura.calatoreste, un cont de Instagram care a crescut repejor si intr-o singura luna a ajuns la mai mult de 1000 de followeri. Acum, in luna iulie contul este urmarit de aproape 35,000 de pasionati de calatorii din Romania. Update aprilie 2022 – @aura.calatoreste are peste 83.000 de urmaritori.

Daca esti la inceput de drum pe Instagram si vrei sa iti cresti contul organic, acest articol te va ajuta cu siguranta! Iti voi spune pas cu pas ce metode am aplicat pentru a ajunge la 83,000 de urmaritori in putin peste un an.
Cum sa iti cresti contul de Instagram – 10 sfaturi utile
1. Alege un nume potrivit
Este foarte important sa alegi un nume usor de retinut si potrivit pentru tipul de profil pe care il vei avea. Spre exemplu, avand in vedere ca pe noul meu cont de Instagram am de gand sa postez doar content legat de travel, am ales numele @aura.calatoreste.

Este un nume care transmite de la bun inceput un mesaj puternic si anume ca mie imi plac calatoriile. Astfel, oamenii care sunt pasionati de calatorii vor fi curiosi sa dea click si sa vada mai multe poze pe contul meu.
Incearca sa gasesti un nume catchy si evita pe cat posibil numele generice, fara insemnatate (de exemplu @fjwlsy1).
Bine de stiut – daca planuiesti sa iti faci un blog, o pagina de Facebook sau un canal de Youtube, verifica daca numele ales de tine este valabil pe celelalte retele de socializare. Spre exemplu, atunci cand am ales numele @aura.calatoreste pentru pagina de Instagram, am verificat daca www.auracalatoreste.ro este liber. La fel si pentru pagina de Facebook.
1. Biografia este foarte importanta!
Primul lucru pe care l-am facut dupa ce mi-am creat noul cont a fost sa ma gandesc la ce anume voi scrie in biografie. Este important sa scrii lucruri care te caracterizeaza si care te diferentiaza fata de alti creatori de continut.

Ai la dispozitie 150 de caractere pentru descrierea din bio, asa ca foloseste-le la maxim! Recomand sa fii cat mai succint si la obiect. Incearca sa convingi oamenii prin textul din bio sa te urmareasca.
Tot in bio poti pune si un link. Daca nu ai blog, poti pune un link catre pagina ta de Facebook sau canalul tau de Youtube. Urmaritorii tai fideli vor vrea sa afle mai multe despre tine asa ca foloseste acest link pentru a crea o legatura cu ei.
3. Alege o poza de profil reprezentativa pentru pagina ta de Instagram
Poza de profil este foarte importanta. Alege o poza luminoasa, clara, specifica tipului de profil pe care il vei avea. Daca vei avea un Instagram despre mancare, poti alege o poza cu tine in bucatarie. Daca vei avea un Instagram despre lifestyle, poti alege o poza intr-o locatie mai deosebita.
Incearca sa folosesti o poza care sa nu fie prea incarcata si care sa atraga atentia.
4. Alege cu atentie pozele pe care le postezi pe feed
Pe Instagram nu conteaza cantitatea ci calitatea. Alege poze clare, creative, poze care atrag atentia. Inainte de a le posta, editeaza-le putin pe telefon si incearca aplicatia Lightroom, gratuita pentru telefonul mobil. In timp, mi-am creat un set de preseturi (filtre) care ma ajuta sa editez pozele cu un singur click.

Cel mai important este ca toate pozele postate sa para din acelasi film, adica sa fie editate in acelasi stil si sa aiba o tema comuna. Spre exemplu, pe feedul profilului meu de travel nu vei vedea niciodata poze cu mancare. Este important sa tii cont de tema profilului atunci cand te hotarasti sa postezi pe Instagram. Un feed uniform te va ajuta sa iti cresti contul mult mai repede.
Primul lucru pe care il vad oamenii atunci cand intra pe profilul tau sunt pozele. Pozele sunt cele care ii determina sa dea sau nu click pe butonul de follow. Daca vrei ca pozele tale sa arate wow, arunca un ochi pe preseturile mele.
5. Scrie caption-uri engaging
Caption-ul este acea scurta descriere de sub fiecare poze. Poti alege sa spui cateva cuvinte despre poza in sine sau despre locatia din poza. Dupa multe teste, am observat ca daca intrebi ceva in caption, engagement-ul va fi mai mare.
Incearca sa adresezi o intrebare audientei tale la finalul fiecarei descrieri. Oamenii vor fi tentati sa iti raspunda in comentarii.

6. Foloeste #-uri relevante si adauga locatia la fiecare poza
Inainte de a posta o poza, cauta hastaguri potrivite. E important sa gasesti hastaguri populare dar nu extrem de populare.
Pentru fiecare hashtag vei putea vedea cate poze s-au postat. Tinteste catre hastaguri cu 100k-500k poze postate. Daca poza ta este buna si primesti like-uri la ea, vei putea ajunge in sectiunea de “top” a hastagului respectiv, unde vei avea o vizibilitate crescuta. Cu cat iti vede mai multa lume poza, cu atat sansa sa iti dea follow este mai mare.
Adauga locatia pentru fiecare poza postata. De ce este important acest lucru? Multa lumea cauta pe Instagram poze dupa locatie. Spre exemplu, daca vreau sa vad poze recente din Sighisoara, voi cauta dupa locatia Sighisioara.
7. Foloseste story-urile pentru a interactiona cu audienta ta
Odata ce oamenii iti dau follow, este important sa interactionezi cu ei si, mai ales, sa aduci valoare. Ce inseamna asta? Incearca sa povestesti experiente din care oamenii pot invata ceva, incearca sa share-uiesti resurse importante despre nisa ta.
Daca vrei ca followerii tai sa te cunoasca mai bine, foloseste story-urile pentru a crea aceasta conexiune. Chiar daca nu reusesti sa postezi story-uri zilnic, incearca macar sa postezi o data la 2-3 zile.
Bine de stiut – nu mai ai nevoie de 10 K followeri pentru a putea adauga link-uri in story-uri. Indiferent de tipul de cont pe care il ai (business, creator,personal) poti posta link-uri in stories.
8. Interactioneaza cu alte conturi

Unul din cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a-ti creste contul de Instagram este sa interactionezi cu alte conturi. Alege un hastag iar mai apoi da like si/ sau comment pozelor care iti plac. Acest lucru iti va aduce o expunere mare si, posibil, followeri noi.
9. Nu da follow-unfollow
Ok, e timpul sa vorbim despre tehnica de crestere a contului de Instagram urata de toata lumea, si anume follow-unfollow. Desi pare tentant la prima vedere, nu iti recomand sa faci acest lucru.
Lumea va observa ca dai unfollow si te va tine minte. Este foarte importanta imaginea pe care ti-o creezi pe Instagram si crede-ma, nu vrei sa fii acea persoana care da follow-unfollow.
10. Creeaza content video
Reel-urile sunt filmulete scurte, similare cu cele de pe tik-tok. Aceasta functionalitate a Instagramului este destul de folosita de useri ceea ce inseamna ca aceste filmulete scurte iti pot aduce multi followeri.

In functie de nisa contului tau, creeaza cateva astfel de filmulete si vezi care prind la public. Spre exemplu, unul din reel-urile mele a mers viral (a avut peste un milion de vizualizari) si mi-a adus cateva mii de followeri in doar cateva zile.
Daca vrei sa iti cresti contul de Instagram rapid, fii creativ si experimenteaza creand diferite Reels.
Concluzie
Pasii de mai sus te vor ajuta sa iti cresti contul de Instagram in mod organic. Bineinteles ca daca iti plac “scurtaturile”, mai exista si alte metode precum giveaway-urile care te pot ajuta sa cresti dar despre asta voi vorbi intr-un articol separat.
Nu uita sa ma urmaresti pe Insta pentru mai multe sfaturi! -> @aura.calatoreste