Calator de profesie – Cum mi-am transformat pasiunea pentru calatorii in business

Cum ar fi sa calatoresti in lumea intreaga si sa fii platit pentru asta? Cred ca este visul oricarui om, insa putini stiu ca acest vis poate deveni realitate. Eu am reusit sa imi transform pasiunea pentru calatorii in business si vreau sa iti spun si tie cum am reusit sa fac acest lucru.

De-a lungul anilor am crescut un blog de travel de la zero si am colaborat cu numeroase tourism boards si hoteluri din mai multe tari. Practic, am avut ocazia sa vizitez tari precum China, Estonia, Finlanda, Slovenia, Turcia, Spania si multe altele datorita blogului meu. Pentru toate proiectele mi s-a asigurat cazare, mancare si transport. De asemenea, pentru o parte din colaborari, pe langa excursia in sine am fost platita pentru a promova acele destinatii.

travel blogger romania, blogger de calatorii romania
Press trip Turcia, 2021

Cum mi-am transformat blogul in business

Pe scurt, totul a inceput in 2018 cand, impreuna cu prietenul meu, am hotarat sa plecam in lume cu rucsacul in spate. Ne-am cumparat un bilet dus catre Tailanda si am calatorit timp de aproape 2 ani prin Asia. Am vizitat tari precum Cambodia, Vietnam, Malaysia, China, Coreea de Sud, Japonia, Filipine, Indonesia, Singapore, Laos si Myanmar.

travel blogger romania, blogger de calatorii romania
Cambugahay Falls, Filipine

Desi aveam un blog de dinainte sa plecam, nu l-am luat niciodata in serios. Postasem doar cateva articole, sub forma de jurnal, in care vorbeam despre locurile pe care le vizitam. In mare parte, doar parintii si prietenii imi citeau blogul.

Dupa ce am plecat in Asia, am inceput sa ma ocup mai mult de blog. Am inceput sa postez in mod constant articole despre locurile pe care le vedeam si ghiduri practice care sa ajute si alti calatori sa descopere locuri incredibile.

Urmatorul pas a fost sa invat SEO. Am invatat cum sa imi structurez articolele astfel incat sa fie plasate cat mai sus in rezultatele Google. Astfel articolele mele au inceput sa fie citite de oameni din intreaga lume.

Dupa cateva luni de munca am inceput sa vad rezultatele. Blogul meu incepuse sa creasca luna de luna iar in aproape 2 ani a ajuns la aproape 200,000 de cititori lunar.

travel blogger romania, blogger de calatorii romania
Monster Building, Hong Kong

Urmatorul pas a fost sa implementez reclame pe site. Astfel, am aplicat la Mediavine, una din cele mai respectate retele de reclame din lume si, spre surprinderea mea, am fost acceptata. Din acel moment am inceput sa castig bani lunar din reclame, fara vreun efort suplimentar din partea mea. Bineinteles, cu cat am scris mai mult, cu atat traficul pe blog a crescut si deci, veniturile au fost mai mari.

Incet incet am invatat si despre affiliate marketing si am inceput sa castig bani si prin aceasta metoda. Practic, mi-am creat niste mijloace de venit pasiv care m-au ajutat sa acopar o parte din cheltuielile zilnice pe care le-am avut in Asia.

Urmatorul pas – colaborarea cu branduri si tourism boards

Odata ce am reusit sa cresc blogul suficient, am inceput sa fiu abordata de diferite branduri si tourism boards. Un tourism board este un fel de agentie nationala sau locala care se ocupa cu promovarea unei zone specifice sau a unei tari. Scopul lor este sa gaseasca bloggeri care in schimbul unei vacante, sunt dispusi sa promoveze acel loc pe blogul lor.

Astfel, am reusit sa vizitez China, Laponia, Slovenia, Estonia, Turcia si multe alte tari. Pe langa venitul pe care blogul mi-l aduce luna de luna, am ocazia sa vizitez diferite locuri gratuit sau uneori chiar sa fiu platita pentru acest lucru.

Chengdu, China

Ei bine, cum poti sa afli despre aceste oportunitati?

Asa cum am mentionat si mai devreme, este important in primul rand sa ai un blog cu trafic semnificativ. De multe ori, ajuta si o pagina de Instagram cu multi urmaritori.

Unele branduri si tourism boards te pot contacta direct pentru a colabora cu tine. Este posibil sa te descopere pe Instagram si sa fie atrase de pozele tale sau sa iti descopere blogul in cautari pe Google.

O alta varianta prin care poti face cunostinta cu reprezentatii acestor branduri si tourism boards este prin intermediul conferintelor de travel. In Europa sunt mai multe astfel de conferinte ce au loc anual. Unele din cele mai cunoscute sunt ITB, WTM si Traverse.

Spre exemplu, acum 2 ani am fost la Borderless Live si in urma discutiilor cu brandurile de la aceasta conferinta, am reusit sa colaborez cu un hotel de lux din Laponia si cu un brand ce ofera experiente de travel.  

travel blogger romania, blogger de calatorii romania
Press trip Laponia, Kakslauttanen Arctic Resort

Calator de profesie – jobu-ul ideal?

Desi multa lume are impresia ca eu calatoresc pe gratis, lucrurile nu stau chiar asa. In momentul in care colaborez cu o agentie de turism, eu nu calatoresc pe gratis. In schimbul excursiei, trebuie sa promovez acel brand prin poze pe Instagram, filmulete pe Youtube si articole pe blog. De cele mai multe ori, imi ia mai mult timp sa creez acest continut decat excursia in sine.

De multe ori prefer sa merg in vacanta din banii proprii pentru ca asta imi da libertatea sa creez ce continut vreau, in ritmul meu. De aceea m-am axat foarte mult pe venitul pasiv obtinut din blogul dailytravelpill.com . Acest venit ma ajuta sa nu depind de colaborari cu brand-uri.

travel blogger romania, blogger de calatorii romania
Charco el Diablo, Tenerife

A fost un drum lung si a fost nevoie de foarte multa munca pana cand am ajuns in acest punct. Multa lume ma intreba de cat timp este nevoie pana cand iti poti construi o audienta. Parerea mea este ca atat pentru un blog, cat si pentru o pagina de Instagram, este nevoie de cel putin 2 ani de munca.

Desi pare usor, este greu sa fii mereu prezent in social media si sa creezi content de calitate. Daca alegi acest drum, inarmeaza-te cu rabdare si dedicare!

Daca ai intrebari, te rog sa imi spui in sectiunea de comentarii de mai jos.

Aurelia Teslaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.